Categories
Avondeten Hoofdgerechten Japans Recept

Japanse biefstuk tataki met ponzu-saus en knoflookchips

Vandaag ben ik wederom aan de slag gegaan met de Japanse keuken. Zoals ik eerder al vertelde is dit één van mijn favorieten. Dit keer het recept voor de Japanse biefstuk tataki met ponzu-saus en gefrituurde knoflookchips. Dit gerecht heb ik zelf al heel vaak gemaakt. Iedere keer is het weer een feest. Komt er iemand bij je eten? Met dit recept maak je zeker indruk!

Wat eet ik bij Japanse biefstuk tataki?

Combineer dit recept eens met Japanse koolsalade of Japanse gebakken rijst (yaki meshi).

Japanse ingrediënten, zoals katsuobushi en kombu

In dit recept gebruik ik uiteraard ook weer diverse Japanse ingrediënten. Bijvoorbeeld katsuobushi en kombu. Maar ook mirin en sake. Deze ingrediënten zullen niet iedereen bekend voorkomen. Maar de meeste zijn eenvoudig te verkrijgen bij de Aziatische toko. Kombu kan je ook hier bestellen.

Kombu is Japans gedroogd zeewier. Nog iets specifieker bruinwier. Kombu is samen met katsuobushi het basisingrediënt voor dashi. Oftewel Japanse bouillon. Dashi is ontzettend lekker. Omdat het gerecht hierdoor de vijfde smaak umami krijgt. Umami is Japans voor “heerlijke smaak”. En dit klopt ook!

Mirin en sake zijn beide rijstwijnen. Mirin is wat zoeter dan sake. Het combineert goed met bijvoorbeeld sojasaus. Dit recept bevat beide rijstwijnen. Je zou sommige van deze ingrediënten kunnen weglaten. Ik ben er van overtuigd dat je dan nog altijd een prachtig gerecht hebt. Maar wil je echt de Japanse smaken naar voren laten komen? Dan adviseer ik je toch een bezoek aan de Aziatische toko. Sowieso handig om een aantal ingrediënten op voorraad te hebben. Dan kan je vaker Japans koken. Win-win. 👌

Japanse biefstuk tataki recept
Japanse biefstuk tataki

Lees snel hoe je Japanse biefstuk tataki maakt!

Japanse biefstuk tataki met ponzu-saus en knoflookchips

Japanse biefstuk tataki met ponzu-saus en knoflookchips

4 from 9 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om Japanse biefstuk tataki te maken?

 • 200 gram biefstuk

 • 2 bosuitjes

 • 3 teentjes knoflook

 • sesamzaadjes

 • Voor de ponzu-saus
 • 1 el citroensap

 • 1 el limoensap

 • 1 el rijstazijn

 • 30 ml sojasaus

 • 1 el mirin

 • 1 el sake

 • 1 tl suiker

 • 1 el katsuobushi

 • 2 cm kombu

Bereiding

 • Kruid de biefstuk met peper en zout. Vul een kom met water en ijsblokjes. Zet een pan op het vuur met wat zonnebloemolie. Bak op hoog vuur de biefstuk in maximaal 2 minuten per kant gaar. Haal de biefstuk uit de pan en voeg meteen toe aan het ijswater. Dit zorgt ervoor dat de biefstuk niet meer verder door kan garen. Voor de tataki is het belangrijk dat de biefstuk mooi rood is van binnen. Haal na ca. 1 minuut de biefstuk weer uit het ijswater en dep droog met keukenpapier Snijd de biefstuk nu in mooie stukjes en leg alvast op de borden.
 • Maak nu de ponzu-saus. Doe de citroensap, limoensap, rijstazijn, sake, sojasaus, mirin, suiker en katsuobushi in een kom. Meng goed door tot de suiker is opgelost. Veeg het stuk kombu schoon met een vochtig stukje keukenpapier en voeg toe aan de ponzu-saus. Laat mij voorkeur de ponzu-saus een paar uur staan. Hij wordt alsmaar lekkerder! Zoals gezegd kan je evt. kombu en katsuobushi weglaten als je dat niet hebt. Verwijder voor je de ponzu-saus echt gaat gebruiken het stuk kombu uit de saus.
 • Snijd de bosui in ringetjes. Snij de knoflook in mooie partjes. Verhit in een klein pannetje een laagje zonnebloemolie. Gebruik bij voorkeur biologische zonnebloemolie. Leg wat keukenpapier klaar om straks de knoflook op te laten uitlekken. Als de olie ca. 160 graden is kan je de knoflook gaan frituren. Dit komt wel nauw. Te kort en ze zijn zacht. Te lang en ze zijn zwart. Ik houd zelf 1 minuut aan. Maar kijk vooral in de pan hoe het gaat met de knoflook en haal ze er uit als ze goed zijn. Laat ze dan uitlekken op het keukenpapier en dep droog. Als het goed is heb je nu heerlijke krokante knoflookchips.
 • Doe wat ponzu-saus over de gesneden biefstuk. Leg de bosui-ringetjes erop en strooi er ook wat sesamzaadjes overheen. Ik gebruik zelf altijd witte en zwarte. Dat ziet er mooi uit. Maar alleen witte is ook prima. Smaakt verder hetzelfde. Voeg als laatste de gefrituurde knoflookchips toe. Ga nu lekker genieten van dit fantastische gerecht. Enjoy!

Meer lekkere recepten en inspiratie?

Schrijf je dan hieronder snel in voor mijn nieuwsbrief! Ik deel hierin iedere week een weekmenu en één of meerdere heerlijke recepten van deze website.

Bekijk hier al mijn andere recepten of volg me op instagram of facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.