Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept Vleesgerecht

Varkensfilet van de bbq met mango-sriracha glaze

Varkensfilet van de bbq had ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Wel heb ik al een tijdje de smaak te pakken met het zelf maken van bbq sauzen. Zo maakte ik al meermaals cola bbq saus en ook een organgina bbq saus. Maar vandaag wilde ik nog een stapje verder gaan. Een bbq saus maken met vers fruit. In dit geval mango. Sowieso is het leuk om te kunnen zeggen dat bbqen toch echt wél gezond is. Er zit tenslotte één stuk fruit alleen al in de glaze! 😉

Cola bbq saus als alternatief

De cola bbq saus is overigens wel een mooi alternatief voor bij deze varkensfilet van de bbq. Want ik zeg je eerlijk: deze mango-sriracha glaze is een aardig project. Zeker de moeite waard. Maar als je daar toch geen zin in hebt kan je ook de cola bbq saus gebruiken uit mijn spareribs recept.

varkensfilet bbq klaar met sauzen
varkensfilet bbq klaar met sauzen

Kerntemperatuur

Voor dit recept is het hebben van een kerntemperatuurmeter wel echt essentieel. Zelf gebruik ik deze van Inkbird. Maar deze Meater is echt de rolls royce onder de bbq thermometers. Als je de kerntemperatuur scherp in de gaten houdt weet je zeker dat je vlees de juiste temperatuur heeft. Bij deze varkensfilet van de bbq is dat ongeveer 65 graden. Dan is de varkensfilet nog mooi rosé. Wil je hem well done dan kan je beter voor 70 graden gaan.

varkensfilet bbq mango-srirachasaus klaar
Mango-srirachasaus glaze

Goed materiaal van Xapron

Goed materiaal scheelt natuurlijk de helft. Onlangs kwam ik in contact met de toppers van Xapron. Zij maken hele gave accessoires voor enthousiaste bbqers. Bijvoorbeeld een leren schort.

xapron leren schort
Xapron leren schorten

Ieder schort van Xapron is handgemaakt. Ze gebruiken zeer soepel vallend leer. Wat ook heel cool is, is hun messentas van leer. Voor een echte bbq eindbaas zal dat zeker niet misstaan. Check dus zeker eens de mooie spullen die Xapron te bieden heeft.

Lees snel hoe je varkensfilet van de bbq met mango-sriracha glaze maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Varkensfilet van de bbq met mango-sriracha glaze

Varkensfilet van de bbq met mango-sriracha glaze

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om varkensfilet van de bbq met mango-sriracha glaze te maken?

 • 500 gram varkensfilet aan één stuk

 • Voor de mango-sriracha glaze (alternatief cola bbq saus)
 • 1 mango

 • 0.5 limoen

 • 100 ml water

 • 3 teentjes knoflook

 • 1.5 el srirachasaus

 • 2 tl rietsuiker

 • 100 ml ketchup

 • Voor de dry rub
 • 1 tl knoflookpoeder

 • 1 tl gerookt paprikapoeder

 • 1 tl bruine basterdsuiker

 • peper (naar smaak)

 • zout (naar smaak)

Bereiding

 • Voor de mango-sriracha glaze
 • Bij het maken van deze saus komt best wel wat kijken. Wil je iets simpelers maak dan de cola bbq saus uit dit recept. De verdere stappen zijn hetzelfde qua bereiding van het vlees. Ga je de uitdaging wel aan en dus voor deze top mango-srirachasaus? Schil dan de mango en snijd in stukjes. Pureer in een blender of keukenmachine. Voeg als de mango al goed gepureerd is nog even het water en limoensap toe en mix door. Giet het mengsel in een steelpannetje.varkensfilet bbq mangosap maken
 • Voeg nu de uitgeperste knoflook, ketchup, rietsuiker en srirachasaus toe. Kook ongeveer tot de helft in tot de saus een mooie dikte heeft bereikt. Als het afkoelt dikt het altijd nog iets in. Houd hier dus rekening mee.varkensfilet bbq mango-srirachasaus inkokenvarkensfilet bbq mango-srirachasaus klaar
 • Voor de varkensfilet en dry rub
 • Steek de bbq aan en bereid voor op indirecte bereiding op ca. 110 graden. Haal de varkensfilet uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Smeer de varkensfilet in met alle ingrediënten van de dry rub en laat even staan.
 • Steek een kerntemperatuurmeter in de varkensfilet. Bijvoorbeeld deze Meater. Of deze van Inkbird die ik zelf ook gebruikte. Leg (als de bbq op temperatuur is) de varkensfilet indirect op de bbq. Geef evt. wat rook met een handje appelhout. Dit is optioneel maar vind ik altijd wel lekker. varkensfilet op de bbq
 • Smeer de varkensfilet na 10 minuten voor het eerst in met mango-sriracha glaze. Herhaal dit om de 10 minuten ongeveer.varkensfilet op de bbq aflakken met mango-sriracha glaze
 • Gaar de varkensfilet indirect nu tot deze een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt.varkensfilet bbq in glaze van mango-srirachasaus
 • Bak de varkensfilet nu af boven direct vuur tot deze ongeveer een kerntemperatuur heeft van 65 graden. Haal van de bbq en verpak in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten. Serveer de varkensfilet. Wij aten het zelf met gewokte rijst met groenten en zwarte bonensaus. Sowieso combineert deze varkensfilet uitstekend met Aziatische gerechten. Enjoy!varkensfilet bbq in stukjes gesneden

Leave a Reply

Your email address will not be published.