Categories
Avondeten Hoofdgerechten Lunch Ontbijt Recept Vegetarisch

Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus

Sabich is een pitabroodje of Libanese wrap/platbrood belegd met gefrituurde plakken aubergine en een hardgekookt ei. Verder belegt men het met een grove salade en saus naar keuze. De saus varieert van hummus, tahin saus of ‘amba’. Amba is een kruidige saus op basis van mango.

Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus
Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus

Oorsprong sabich

In de jaren 40 introduceerden Joodse immigranten uit Irak de sabich, of sabih. Oorspronkelijk was het bedoeld als zaterdag ontbijt. Op sabbat, zaterdag, mogen orthodoxe joden geen arbeid verrichten, zelfs niet koken. Alle ingrediënten kunnen van te voren worden bereid. Zodoende was dit een perfecte oplossing voor een voedzame start van de dag.

Tel Aviv

Wij zijn twee jaar geleden naar Tel Aviv, Israël gegaan. Één van de dingen die ik het liefst wilde proberen was sabich. Het kostte gek genoeg best wat moeite om deze streetfood te vinden. Op een van de drukste openlucht markten genaamd Carmel Market vonden we een minuscuul kraampje waar een hele vriendelijke man het met liefde verkocht. Ik was door het dolle heen!(zie onderstaande foto).

Anna vindt sabich in Tel Aviv
Anna vindt sabich in Tel Aviv

De combinatie van de krokante, zoute aubergine, de frisse salade, het ei, de kruidige amba en de notige tahin was zo veel beter dan ik had verwacht. Ik was opslag verliefd. Bij thuiskomst heb ik dit broodje ook direct op de menukaart van het restaurant waar ik in de keuken sta gezet (De Groene Stoel). Het is nog steeds een van onze populairste lunchgerechten!

Leuk feitje: in Israël verstoppen ze altijd een paar falafel in de sabich, gewoon als extraatje.

Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus
Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus

Sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

40

minutes

Wat heb ik nodig om sabich met mangochutney en yoghurt-tahinsaus te maken?

 • Voor de vulling
 • 6 plakken aubergine (1 cm dik)

 • 0.25 komkommer

 • 2 tomaten

 • 0.5 rode ui

 • Handje peterselie

 • 2 eieren

 • Extra vierge olijfolie

 • zout

 • peper

 • Voor de yoghurt-tahinsaus
 • 3 el lichte tahina (ik gebruik Chtoura Fields van Le Souk)

 • 3 el Turkse of plantaardige yoghurt

 • 3 el koud water

 • 1.5 el granaatappelmelasse

 • 1.5 tl harissa

 • zout

 • Mangochutney
 • 500 gram bevroren mangoblokjes

 • 100 ml water

 • 1 el chilivlokken

 • 1 el nigellazaad

 • 1 el kurkuma

 • 1 el korianderzaad

 • 1 el karwijzaad

 • 1 el mangopoeder

Bereiding

 • Voor de vulling
 • Bestrooi de aubergine met zout en leg op keukenpapier om uit te lekken, c.a. 10 minuutjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de aubergine droog en smeer in met een beetje olie. Bak de aubergine 20 minuten, keer halverwege om.
 • Was en snij de komkommer en tomaten in blokjes. Snipper de rode ui en hak de peterselie fijn. Breng op smaak met van extra vierge olijfolie en zout en peper. Breng een pannetje water aan de kook en kook de eieren 8 minuten. Laat schrikken en pel ze.
 • Voor de yoghurt-tahinsaus
 • Meng alle ingrediënten tot een gladde saus.
 • voor de mangochutney
 • Bak in een droge steelpan kort het koriander-, karwij- en nigellazaad. Voeg vervolgens de kurkuma, het water, mangopoeder , chilivlokken en de mangoblokjes toe. Laat dit op laag vuur c.a. 15 minuten ontdooien/pruttelen. Laat afkoelen en pureer kort met de staafmixer. Dit recept is genoeg voor c.a. 500 gram chutney, bewaar tot 21 dagen afgesloten  (bijvoorbeeld in een (weck)pot) in de koelkast.
 • Broodjes en vullen
 • Pak twee pita’s en snij de bovenkant open. Vul met de salade, gebakken aubergine en ei. Je kunt de saus en chutney erin doen of erbij serveren. Ik hou zelf van lekker veel van beiden in het broodje.
 • Je kunt de pita’s kant en klaar kopen of natuurlijk zelf maken! Ook hier heb ik een lekker en makkelijk receptje voor (volgt binnenkort). Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.