Categories
Avondeten Hoofdgerechten Japans Recept Visgerecht Voorgerechten

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

Ik ben dol op tataki! Een overheerlijke bereidingswijze uit de Japanse keuken. Vlees of vis wordt bij tataki bijna rauw geserveerd. Het is niet helemaal rauw zoals sashimi. Dit komt omdat het even kort wordt aangebakken aan alle kanten. Zo ontstaat een mooi korstje en een rauwe binnenkant. Tataki is heel erg lekker met rundvlees. Zoals bijvoorbeeld deze variant met biefstuk. Maar traditioneel wordt tataki vaak met tonijn geserveerd. In samenwerking met Hela ontwikkelde ik dit lekkere recept voor tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing.

Sesam-soja dressing

Voor dit recept maak ik gebruik van de sesam-soja dresing van Hela. Je kent Hela waarschijnlijk van de Kruiden Ketchup Curry. Maar ze hebben daarnaast dus ook allerlei dressings! Ze zijn erg lekker en worden ook vaak in restaurants gebruikt. Aanrader dus als je eens geen zin hebt om zelf de dressing te maken.

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing
Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

Tonijn tataki

Voor de tataki heb je uiteraard een mooi stuk verse tonijn nodig. Het is belangrijk dat deze geschikt is voor rauwe consumptie. Ondanks dat de tonijn nog licht wordt aangebakken blijft de binnenkant natuurlijk gewoon rauw. Vraag je visboer dus om tonijn van sashimi kwaliteit.

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing
Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

Chuka wakame en zoetzure komkommer

Ik leuk de tataki op met met chuka wakame en zoetzure komkommer. Ik houd er van om groene kleuren toe te voegen aan mijn tataki. Zo ziet het er extra feestelijk en lekker uit. Chuka wakame is een zeewier salade. Deze koop ik zelf altijd kant en klaar bij de visboer. Maar het schijnt ook in de supermarkt te krijgen te zijn. Bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Voor wat extra pit en kleur doe ik er ook nog wat schijfjes rode peper op. Als je niet van pittig houdt kan je deze natuurlijk weglaten.

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing
Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

Makkelijk en snel op tafel

Weet je wat ook fijn is aan tataki? Je hebt het binnen no-time gemaakt! Daarnaast is het eenvoudig vooraf te maken. Omdat het een koud gerecht is kan je het prima al in de middag maken. Bewaar het afgedekt in de koelkast. Wacht wel even met het toevoegen van de toppings tot je het echt gaat serveren.

Lees snel hoe je tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

Tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

0

minutes
Totaal

20

minutes

Wat heb ik nodig om tonijn tataki met chuka wakame en sesam-soja dressing te maken?

 • 150 gram verse tonijn

 • 1 el Hela sesam-soja dressing

 • 0.25 komkommer

 • 2 el chuka wakame (zeewiersalade)

 • 0.25 rode peper

 • 1 el zwart sesamzaad

 • 1 el wit sesamzaad

 • 50 ml rijstazijn

 • 2 tl suiker

 • olijfolie om in te bakken

Bereiding

 • Zorg voor een mooi stuk verse tonijn. Vul een kom met water en ijsblokjes. Hierin leggen we straks de tonijn zodat deze niet verder kan garen. Verwarm olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de tonijn rondom aan. Het hangt een beetje af van hoe dik de tonijn is. Maar bak zeker niet te lang. Ik deed ca. 1,5 minuut voor alle kanten in totaal. Haal de tonijn uit de pan en leg meteen in het ijswater. Haal hem er na een minuutje weer uit en dep droog. Snijd in mooie plakjes en leg op een bord. Nu heb je alvast tataki!
 • Snij de komkommer in dunne ringen. Verwarm in een pannetje de rijstazijn (of andere azijn als je geen rijstazijn hebt) en suiker. Kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat een minuut of twee afkoelen. Voeg nu de komkommer toe en laat even intrekken. Op deze manier krijgen we zoetzure komkommer.
 • Snijd de rode peper in ringetjes. Haal eventueel de zaadlijsten er uit. Als je helemaal niet van pittig houdt kan je deze stap ook weglaten. Rooster indien dat nog niet is gedaan de sesamzaadjes.
 • Haal de zoetzure komkommer uit de pan. Laat even uitlekken. En leg ze dan mooi op de tonijn tataki. Doe daarop wat van de chuka wakame oftewel zeewiersalade. Doe er vervolgens wat dotjes van de Hela soja-sesam dressing op. Zelf deed ik op ieder stukje tataki wat dressing. Maar naar smaak meer of minder kan natuurlijk prima. Strooi de sesamzaadjes er over en maak af met de ringetjes van rode peper. Et voillà een prachtige tonijn tataki. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.