Categories
Arabisch Avondeten Hoofdgerechten Recept

Marokkaanse lamsstoof van de bbq

Woww, onlangs werd ik gevraagd om een recept te ontwikkelen voor Foodies magazine. Super leuk natuurlijk. Het idee was om een stoofpot te maken met een twist. Zij gaven mij een recept voor een stoofpot met pittige worst. Aan mij de uitdaging om onder het mom van #stovember hier een eigen variant van te maken. Nou je raadt het al ik ging aan de slag met een stoofpot op de bbq. Ik heb verschillende stoofpotten overwogen, zoals deze lekkere Mexicaanse barbacoa. Uiteindelijk werd het deze Marokkaanse lamsstoof van de bbq. Uiteraard kan je deze stoofpot ook gewoon binnen maken in de oven of op het fornuis. Dan mis je alleen de lekkere toevoeging van het rookhout. 😀

Marokkaanse lamsstoof van de bbq
Marokkaanse lamsstoof van de bbq

Lamsworst en lamspoulet

De stoofpot bevat twee soorten lam. Namelijk lamsworst en lamspoulet. Uiteraard moet vooral de poulet lekker lang stoven om botermals te worden. De lamsworst voeg ik pas wat later toe. Lam past perfect bij de rest van de Marokkaanse smaken van deze stoofpot.

Marokkaanse lamsstoof van de bbq
Marokkaanse lamsstoof van de bbq

Abrikozen en couscous

Abrikoos is natuurlijk een ingrediënt dat je vaker ziet bij Marokkaanse gerechten. In dit gerecht gebruik ik het overigens niet. Maar als je dat lekker vindt kan je het natuurlijk toevoegen. Om het gebrek aan abrikozen in dit recept te compenseren gebruik ik zelf abrikozenhout om de stoof te roken. Dit geeft een super leuke twist aan het gerecht.

Ik serveer de lamsstoof met parelcouscous. Maar ook gewone couscous zal zeker goed combineren met deze heerlijke stoofpot!

Marokkaanse lamsstoof met parelcouscous
Marokkaanse lamsstoof met parelcouscous

Lees snel hoe je Marokkaanse lamsstoof van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Marokkaanse lamsstoof van de bbq

Marokkaanse lamsstoof van de bbq

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

5

hours 
Totaal

5

hours 

20

minutes

Wat heb ik nodig om Marokkaanse lamsstoof van de bbq te maken?

 • 3 tomaten

 • 1 rode puntpaprika

 • 3 teentjes knoflook

 • 500 gram lamspoulet

 • 4 merguez lamsworstjes

 • 2 rode uien

 • 1 rode peper

 • 1 venkel

 • 3 cm gember

 • 200 ml kalfsfond

 • 10 takjes tijm

 • 5 draadjes saffraan

 • 1 tl kurkuma

 • 1 tl komijnpoeder

 • 1 tl gerookt paprikapoeder

 • 1 tl kaneelstokje

 • 2 tl rozenharissa

 • 1 tl ras el hanout

 • 100 gram kalamataolijven zonder pit

 • 150 gram kikkererwten

 • 50 gram geroosterd amandelschaafsel

 • Paar takjes verse koriander

 • 6 zongedroogde tomaatjes

 • Olijfolie om in te bakken

 • zout

 • peper

Bereiding

 • Steek de bbq aan voor indirecte bereiding op ca. 120 graden. Snijd zowel de tomaten als paprika in tweeën. Verwijder bij de paprika de zaadjes. Rook de paprika en tomaten gedurende 30 minuten met abrikozenhout. Mocht je dat niet hebben dan kan je ook appelhout gebruiken.Paprika en tomaat roken op de bbq
 • Snijd ondertussen de rode uien, rode peper, gember, wortel en venkel in stukjes. Snijd ook de lamspoulet in blokjes en maak op smaak met wat zout en peper.
 • Stook de bbq nu iets op en plaats er een stoofpan (of dutch oven) op. Zorg dat je de stoofpan even goed mee wordt verwarmd. Doe de olijfolie in de pan en bak de lamspoulet kort aan. Voeg vervolgens het gerookte paprikapoeder, de rode ui, rode peper, venkel, tijm, saffraan, wortel, kurkuma, komijn, ras el hanout, rozenharissa, gember en een kaneelstokje toe. Pers de knoflook ook uit boven de stoofpot. Bak alles even aan en blus af met de kalfsfond.Marokkaanse lamstoof op de bbq
 • Ontvel de gerookte tomaten en voeg ook toe aan de stoofpot. Snijd de gerookte paprika in stukjes en voeg ook toe. Zorg dat de bbq weer op 120 graden staat en laat de stoofpot nu lekker langzaam stoven. Ik denk altijd hoe langer hoe beter. Maar houd in ieder geval vier uur aan om de lamspoulet lekker mals te krijgen.
 • Voeg een uur voordat de stoofpot klaar is de kikkererwten, kalamataolijven en zongedroogde tomaten toe. Stoof dit nog een uurtje mee.Marokkaanse lamstoof op de bbq
 • Als de stoofpot klaar is kan je hem evt. even van het vuur afhalen. Zorg dat je een directe zone kan maken op je bbq en stook weer wat op. Bak de merguez worstjes boven direct vuur gaar. Voeg de worstjes bij de stoofpot en verwarm het geheel nog even door als dat nodig is. Verwijder het kaneelstokje. Marokkaanse lamstoof met merquez worstjes en koriander
 • Serveer met (parel)couscous en garneer met de verse koriander en geroosterde amandelen.Marokkaanse lamstoof met parelcouscous

Leave a Reply

Your email address will not be published.