Categories
Avondeten Aziatisch Hoofdgerechten Japans Recept

Japanse rucola salade met kip en sesam-ponzudressing

Deze Japanse rucola salade is een ware smaakbom! De dressing is te gek, al zeg ik het zelf. Een ultieme combinatie van umami, zout, zuur én zoet. Er zit onder andere mirin, dashi, sojasaus en tahin in de dressing. Het zou dus kunnen dat je even langs de toko moet voor al deze ingrediënten. Maar dan heb je ook wat!

Japanse rucola salade met kip en sesam ponzudressing portrait
Japanse rucola salade met kip en sesam ponzu-dressing

Kippendij met vel

Zelf gebruik ik graag in deze salade kippendij met vel. Je kan de vel namelijk heerlijk krokant bakken. Helaas is kippendij (of filet) met het velletje er nog aan vaak niet zo makkelijk te verkrijgen. Hier kan je het echter online gewoon bestellen (tip).

Japanse rucola salade met kip en sesam ponzudressing closeup
Japanse rucola salade met kip en sesam ponzu-dressing

Japanse rucola salade

In de recept gebruik ik rucola en limoensap. Dit is omdat de originele Japanse ingrediënten, zoals mizuna en yuzu lastiger zijn te krijgen. Maar mocht jij er wel aan kunnen komen dan adviseer ik om die te gebruiken. Mizuna is een Japanse sla met een licht peperige smaak. Het is familie van de raapsteel. Perfect voor deze salade dus! En het heeft zeker wat weg van rucola. Yuzu is een Japanse citrusvrucht waarvan de smaak een mix is van limoen, citroen en het zoete van mandarijn. Mocht je er aan kunnen komen gebruik dat dan in plaats van limoen.

Japanse rucola salade met kip en sesam ponzudressing
Japanse rucola salade met kip en sesam ponzu-dressing

Variaties

In feite zou je dit gerecht als een kruising tussen een poké bowl en salade kunnen zien. Je kan er dus ook alle kanten mee op. Voeg edamame of mango toe bijvoorbeeld. Of probeer eens een keer ingelegde radijsjes in de salade.

Lees snel hoe je Japanse rucola salade met kip en sesam-ponzudressing maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Japanse rucola salade met kip en sesam-ponzudressing

Japanse rucola salade met kip en sesam-ponzudressing

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

20

minutes

Wat heb ik nodig om Japanse rucola salade met kip en sesam-ponzudressing te maken?

 • 2 kippendijfilet met vel

 • Zout en witte peper

 • Sansho peper

 • Voor de salade:
 • 100 gram rucola (of mizuna)

 • 0,5 krop ijsbergsla

 • 15 cherry tomaatjes ,gehalveerd of in kwarten

 • 1 wortel, geschild en geraspt

 • 200 gram mais uit blik

 • Halve komkommer, gesneden in plakjes en daarna kwarten

 • Voor de sesam-ponzudressing
 • 15 gram sesamzaad

 • 30 gram tahin

 • 1 el mirin

 • 1 el rijstazijn

 • 1,5 el limoensap (of sap van yuzu)

 • 1 el sessamolie

 • 1 tl rietsuiker

 • 0,5 el sojasaus

 • Snufje dashipoeder

Bereiding

 • Snijd alle groenten zoals beschreven. Kruid de kippendij met zout, witte peper en een beetje sansho peper. Als je geen sansho peper hebt kan je dit ook weglaten. Als je geen witte peper hebt kan je ook zwarte gebruiken.
 • Rooster voor de dressing de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze bruin zijn en er een nootachtige geur vrijkomt. Haal de pan van het vuur en laat de sesamzaadjes afkoelen. Vermaal de sesamzaadjes in een vijzel tot ze helemaal fijn zijn. Meng dit met de tahin, mirin, rijstazijn, limoensap, sesamolie, sojasaus en dashipoeder.
 • Verwarm ondertussen wat sesamolie in de koekenpan. Bak de kip in 10 tot 15 minuten gaar. Bak vooral lekker op de kant van het vel zodat deze goed krokant wordt. Bak uiteraard dook de andere kant mooi bruin. Haal de kip uit de pan en snijd in mooie stukjes.
 • Kies een mooi diep bord. Verdeel over het bord de geraspte wortel, mais, komkommer, ijsbergsla, rucola en tomaatjes. Leg de gesneden kip mooi in het midden. Garneer nog met wat geroosterde sesamzaadjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.