Categories
Avondeten Hoofdgerechten Japans Recept

Geglaceerde Japanse zalm (sake yaki)

Geglaceerde Japanse zalm is één van mijn favoriete gerechten. In het Japans noem je dit gerecht sake yaki. Waarbij sake zalm betekent en yaki bakken. Overigens niet te verwarren met de beroemde Japanse drank sake. In de Japanse taal is het klemtoon heel belangrijk. Dus sake is zalm (klemtoon op sa, uitspraak sakuh) terwijl sake (klemtoon op ke, uitspraak: sakee) juist weer de drank is. Goed, tot zover de cursus Japanse taal. 😉

Voor dit heerlijke gerecht bak ik de zalm in een pan met roomboter lekker aan. Aan het einde glaceer ik de zalm met een mengsel van roomboter, sojasaus, sake (de drank dus), gember, mirin, sesamolie en suiker. Dit mengsel verwarm ik eerst goed door in een apart pannetje waardoor het de juiste consistentie krijgt. Nadat je de zalm hebt ingesmeerd krijgt de zalm een prachtig glanzend jasje! Garneer met bosuitjes en sesamzaadjes. Yummy!

Mocht je sommige ingrediënten niet in huis hebben. Zoals mirin, sake of sesamolie kan je evt. wat weglaten. Het belangrijkste zijn de roomboter, sojasaus en suiker. Bij voorkeur gebruik je de overige ingrediënten ook. Maar met deze basis heb je in ieder geval de mooie glans én zoet/zoute smaak.

Wij aten het met yaki meshi (gebakken rijst) en Japanse salade met Chinese kool en wortel.

Geglaceerde Japanse zalm (sake yaki)
Geglaceerde Japanse zalm (sake yaki)

Lees snel hoe je geglaceerde Japanse zalm (sake yaki) maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Geglaceerde Japanse zalm (sake yaki)

Geglaceerde Japanse zalm (sake yaki)

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

5

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

15

minutes

Wat heb ik nodig om geglaceerde Japanse zalm (sake yaki) te maken?

 • 250 gram zalmfilet (zonder vel)

 • 30 gram roomboter

 • 30 ml sake

 • 2 el mirin

 • 1 tl suiker

 • 2 cm gember

 • 1 tl sesamolie

 • 40 ml sojasaus

 • 2 bosuitjes

 • 2 el sesamzaadjes

Bereiding

 • Verwarm in een koekenpan 10 gram roomboter. Houd de rest van de roomboter apart. Snijd de zalmfilet in twee stukken. Bak als de boter mooi bruin is de zalmfilets hierin rondom gaar. Ca. 3 minuten per kant.
 • Meng ondertussen in een kleine steelpannetje de ingrediënten voor de saus (inclusief het restant van de roomboter). Kook dit in tot een het de consistentie van een stevige siroop heeft gekregen.
 • Rooster ondertussen ook de sesamzaadjes en snijd de bosui in ringetjes.
 • Haal de zalm uit de pan en leg op een bord. Bijvoorbeeld een bord met yaki meshi, zoals ik deed. Glaceer op het bord de zalm royaal met de saus. Dit kan met een lepel of handiger nog met een kwastje. Het is niet erg als er wat saus afloopt. Het is ook heerlijk met de rijst. Garneer de zalm met de sesamzaadjes en bosui. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.