Categories
Avondeten Frans Hoofdgerechten Recept Schaaldieren

Mosselen met venkel en pernod

Het is weer de tijd van het jaar voor mosselen. Bij mijn visboer waren mooie Zeeuwse jumbo mosselen beschikbaar. Dus ging ik aan de slag voor een lekker recept. Natuurlijk is de traditionele bereiding met witte wijn of bier heerlijk. Maar af en toe wat afwisseling is ook wel lekker. Waar ik vroeger niet zo van venkel hield ben ik het steeds meer gaan waarderen. Vandaar dat ik aan de slag ging met dit recept voor mosselen met venkel en pernod. Mocht je liever iets anders willen dan heb ik ook nog deze variant van Thaise mosselen met citroengras en kokosmelk.

Mosselen met venkel en pernod
Mosselen met venkel en pernod

Mosselen met venkel en pernod

Wat deze mosselen zo lekker maakt is natuurlijk de venkel. Maar vooral de pernod voegt enorm veel smaak toe. Pernod is een lekker verfrissend drankje. Officieel heet de drank anis. Pernod is het merk. Al meer dan 200 jaar wordt het geproduceerd in Parijs. Het is een wijn destillaat vermengd met steranijs en andere aromatische kruiden zoals, venkel zaden, koriander en munt.

Henri-Louis Pernod was in 1805 overigens de eerste die absint commercieel op de markt bracht. Toen absint werd verboden werd anis ontwikkeld als alternatief. Sinds 2005 is absint in Nederland niet meer verboden. Dus wellicht is dit ook wel een top combinatie met mosselen? Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd.

Gezien zowel venkel als dragon ook anijssmaak hebben begrijp je wel welke smaak de boventoon voert in dit gerecht. Toch is het vrij subtiel en bovendien heel erg lekker. Ik kan het dus echt aanraden om eens te proberen.

Mosselen met venkel en pernod
Mosselen met venkel en pernod

Lekker met knoflooksaus

Zelf vind ik het altijd wel een aanrader om een sausje bij de mosselen te maken. Het lekkerste vind ik knoflooksaus. Heb je een ander favoriet sausje bij de mosselen? Dan kan je die natuurlijk ook proberen. Verder aten wij er patat bij. Maar met stokbrood en roomboter is het ook erg lekker.

Lees snel hoe je mosselen met venkel en pernod maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Mosselen met venkel en pernod

Mosselen met venkel en pernod

3 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om mosselen met venkel en pernod te maken?

 • 2 kilo mosselen

 • 1 wortel

 • 1 venkel

 • 2 sjalotjes

 • 3 teentjes knoflook

 • 100 ml pernod

 • 2 el dragon (gedroogd)

 • olijfolie

 • peper

Bereiding

 • Haal de mosselen uit de verpakking. Leg ze in ruim water, bijvoorbeeld in de wasbak. Controleer welke mosselen open blijven staan. Tik de mosselen die open staan even tegen het aanrecht. Als ze sluiten kan je ze bewaren. Als ze niet sluiten zijn ze waarschijnlijk niet goed. Gooi die mosselen dus weg. Was alle overgebleven mosselen goed met stromend water.
 • Snijd de venkel en wortel in stukjes. Bewaar het groen van de venkel voor de garnering. Snipper de sjalot. Verhit in een grote (mossel)pan (de mosselen gaan hier straks bij) de olijfolie. Fruit de sjalot, venkel en wortel. Pers ook de knoflook uit en voeg toe. Kruid met peper. Je kan evt. wat zout toevoegen. Zelf vind ik dat niet nodig.
 • Blus na een minuut of vijf af met de pernod. Zorg dat er maar een laagje vocht in de pan blijft staan. Je kan evt. een klein beetje water toevoegen. Mijn ervaring is echter dat er nog behoorlijk wat water uit de mosselen komt. Het wordt dus al snel te nat. Om de mosselen te stomen heb je niet veel vocht nodig.
 • Voeg de mosselen toe aan de pan. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Kook de mosselen voor een paar minuten. Schep tussendoor de mosselen af en toe voorzichtig om. Als alle mosselen open zijn is het klaar! Leg de mosselen op een bord of in een schaal. Garneer met de groente stukjes van de venkel. Wij aten er knoflooksaus en patatjes bij. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.