Aubergine fatteh is oorspronkelijk een Egyptisch en Levantijns gerecht dat bestaat uit stukken, krokant geroosterd of gegrild platbrood bedekt met verschillende ingrediënten die per regio verschillen. Het wordt ook wel eens Shâmiyât (Sha-mat) genoemd in het Levant-gebied.

Er wordt vaak aubergine, lamsgehakt of kikkererwten gebruikt die zijn overgoten met een Tahinsaus. Deze fatteh is geheel vegetarisch. Ik wilde “vlees” niet volledig weglaten en heb tofu gebruikt om structuur en proteïne toe te voegen.

Aubergine Fatteh met tofu, pistachenoten en munt
Aubergine Fatteh met tofu, pistachenoten en munt

Kruiden en bakken van aubergine fatteh

De fatteh wordt gekruid met onder anderen koriander, komijn en gerookte paprika. Het is essentieel om de aubergine in de fatteh goed gaar te bakken. Ze mogen best een beetje kleuren in de pan, zo krijgen ze nog meer smaak! Aubergine zuigt olie vlug op, als een spons, dus wees niet bescheiden met het gebruik van de olijfolie.

Tahinsaus

De andere ster van de show is uiteraard de Tahinsaus. Wie mijn gerechten een beetje kent weet dat ik een hevige liefdesverhouding heb met Tahina. Deze sesampasta brengt veel diepte en smaak aan gerechten en werkt wonderbaarlijk goed samen met aubergine. De Tahinsaus in deze fatteh wordt gemaakt met yoghurt, olijfolie en citroensap. Heerlijk fris, notig en romig!

Aubergine Fatteh met tofu, pistachenoten en munt
Aubergine Fatteh met tofu, pistachenoten en munt

Nachos van het midden-oosten

Fatteh wordt ook wel de nacho’s van het Midden-Oosten genoemd. Ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Maar het heeft zeker wel wat overeenkomsten! Krokante chips overladen met saus, groentes en specerijen. Het is hartig, kruidig en bevat veel verschillende structuren. Het is de ultieme snack, maar ook heerlijk als tapas of voorafje!

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je aubergine fatteh met tofu, pistachenoten en munt maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Aubergine fatteh met tofu, pistachenoten en munt

Aubergine fatteh met tofu, pistachenoten en munt

4 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om aubergine fatteh met tofu, pistachenoten en munt te maken?

 • Voor de Fatteh
 • 1 aubergine

 • 300 gr tofu

 • 1 tl knoflookpoeder

 • 1 el gemalen komijn

 • 1 el gemalen koriander

 • 1 el gerookte paprika

 • 1 el tomatenpuree

 • 2 el water

 • 4 pita broodjes

 • zout

 • peper

 • olijfolie

 • Voor de tahinsaus
 • 4 el Turkse yoghurt

 • 2 el lichte Tahina

 • 2 el koud water

 • 1 el extra Vierge Olijfolie

 • 1 citroen, sap

 • zout naar smaak

 • Toppings
 • 0.5 granaatappel

 • Handje pistachenoten

 • Handje munt

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de pita’s in driehoekjes en bak ze 3-5 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn.
 • Snij de aubergine in blokjes en bak ze met een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg de gerookte paprika toe en bak c.a. 10 minuten. Verkruimel de tofu en voeg deze toe aan de pan met de komijn, koriander en knoflookpoeder. Bak alles nog 5 minuten. Voeg tenslotte de tomatenpuree en water toe en bak tot het water is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
 • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de tahinsaus en breng verder op smaak met een beetje zout.
 • Vul een schaal met de aubergine en tofu, giet de tahinsaus erover en verdeel de pitapuntjes.
 • Ontpit de granaatappel, hak de pistachenoten en munt fijn. Besprenkel de toppings over de fatteh en Bon Appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.