Categories
Avondeten Aziatisch Hoofdgerechten Japans Recept

Japanse tonkatsu met spitskool en rijst

Tonkatsu betekent in het Japans varken of eigenlijk varkens kotelet (pork cutlet). Het is een zeer bekend gerecht in Japan en wordt normaliter meestal geserveerd met rauwe kool en overheerlijke tonkatsu saus. Tonkatsu saus is sowieso een saus die je wat mij betreft in huis moet hebben als je graag Japans kookt. Ik gebruik hem in dit gerecht zowel voor over de Japanse tonkatsu maar ook als basis voor de zelfgemaakte woksaus.

Japanse tonkatsu met spitskool en rijst
Japanse tonkatsu met spitskool en rijst

Japanse tonkatsu

Het is eigenlijk heel simpel om tonkatsu te maken. Je hebt hier allereerst panko voor nodig. Dit is een Japanse soort broodkruim. Je kan het bij de lokale Aziatische toko sowieso kopen. Verder werkt het maken van tonkatsu eigenlijk hetzelfde als het maken van een schnitzel. Je hebt nodig bloem, ei en dus panko. Oh ja en varkensvlees natuurlijk!. Zelf gebruik ik varkensfilet. Je kan evt. ook kip gebruiken maar dan heet het gerecht torikatsu of meer Engels chicken katsu. Ook super lekker!

Tonkatsu met kool

Traditioneel wordt tonkatsu vaak geserveerd met een salade van rauwe kool. Hoewel dit een lekkere bite geeft vind ik zelf dat het gerecht wat meer een maaltijd wordt als je het combineert met deze wok van spitskool (of een andere kool als je dat liever hebt) en Japanse rijst. Japanse rijst is in principe gewoon dezelfde rijst als je gebruikt voor sushi maar dan zonder zout, suiker en rijstazijn. Zie voor de perfecte bereiding van Japanse of sushi rijst mijn recept hier.

Lees snel hoe je Japanse tonkatsu met spitskool en rijst maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Japanse tonkatusu met spitskool en rijst

Japanse tonkatusu met spitskool en rijst

5 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

40

minutes

Wat heb ik nodig om Japanse tonkatsu met spitskool en rijst te maken?

 • Voor de tonkatsu
 • 2 varkensfilets

 • 100 gram panko

 • 2 el bloem

 • 1 ei

 • peper

 • zout

 • zonnebloemolie

 • tonkatsu saus, naar smaak

 • Voor de rijst en garnering
 • 120 gram Japanse rijst

 • 180 ml water

 • 1 bosui

 • 1 tl wit sesamzaad, geroosterd

 • 1 tl zwart sesamzaad, geroosterd

 • Voor de spitskool en woksaus
 • 1 kleine spitskool, in reepjes

 • 2 el zonnebloemolie

 • 2 el tonkatsu saus

 • 1 el sojasaus

 • 0.5 tl wasabi

 • 0.5 tl Nanami togarishi (Japans 7 kruidenpoeder)

 • 1 teentje knoflook, uitgeperst

 • 1 tl sesamolie

 • 1 tl mirin

 • 0.5 limoen, sap

Bereiding

 • Begin met de tonkatsu. Maak de varkensfilets op smaak met peper en zout. Smeer ze vervolgens rondom in met bloem. Doe in een schaaltje een ei en leg op een diep bord wat panko. Haal de varkensfilets eerst door het ei en laat uitlekken. Leg vervolgens met beide kanten in de panko zodat de panko goed hecht. Herhaal dit voor de 2e varkensfilet. De tonkatsu’s zijn klaar om straks te bakken!
 • Doe 120 gram Japanse rijst in een pan. Voeg 180 ml water toe. Breng aan de kook op een kleine pit en zet op de zachte stand. Laat dit vervolgens 15 minuten langzaam koken. Zet na 15 minuten het vuur uit. Haal de deksel van de pan en doe een theedoek om de deksel en plaats terug. De theedoek gaat het resterende vocht opvangen. Laat dit nog eens 15 minuten staan.
 • Maak ondertussen de woksaus door de tonkatsu saus, sojsaus, wasabi, nanami togarashi, uitgeperste knoflook, sesamolie, mirin en het limoensap door elkaar te mengen.
 • Zet een wok op het vuur en verwarm hierin de zonnebloem olie. Wok de reepjes spitskool voor een minuut of 5 tot ze een beetje bruine randjes krijgen. Voeg nu de woksaus toe en laat nog even pruttelen.
 • Verwarm ondertussen een koekenpan met genoeg zonnebloemolie zodat de tonkatsu’s straks voor 1/4e onder staan. Verwarm tot 180 graden en bak hierin de tonkatsu’s rondom mooi bruin (niet te donker). Haal uit de pan en leg op een snijplank
 • Leg op een mooi diep bord wat van de Japanse rijst en de gewokte spitskool. Snijd de tonkatsu in mooie stukjes en leg op de rijst en spitskool. Garneer met ringetjes bosui, wit en zwart sesamzaad. Maak het geheel af met wat heerlijke tonkatsu saus. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.