Categories
Avondeten Aziatisch BBQ Hoofdgerechten Japans Recept

Aziatische spareribs van de kamado

Wat is er nu lekkerder dan spareribs gemaakt op de kamado of bbq. In dit geval ga ik vandaag voor heerlijke Aziatische spareribs van de kamado. Deze Aziatische spareribs zijn vooral geïnspireerd op de Japanse keuken. Dus je kan lekker veel umami verwachten maar ook pittigheid van de togarashi en frisheid van de sansho peper. Geen idee wat dat voor ingrediënten zijn? Lees dan vooral verder. 😀

Aziatische bbq rub

De dry rub die ik heb bedacht voor deze Aziatische spareribs van de kamado is opzich simpel. De basis bestaat uit zout, peper en bruine basterd suiker. Daar voeg ik aan toe nanami togarashi en sansho peper. Nanami togarashi is is een kruidenmengsel met chili peper, sansho (Japanse peper), zwart en wit sesamzaad, zeewier, sinaasappelschil en gember. Je kan dit halen bij de Aziatische toko. Sansho peper is geen echte peper, maar de gedroogde schillen van jonge vruchtjes van een citrusplant. Naast een aangename pittigheid heeft de peper dus ook tonen van citrus en een lekkere frisheid.

Aziatische spareribs van de kamado
Aziatische spareribs van de kamado

Aziatische spareribs op de 3-2-1 methode

De 3-2-1 methode is een populaire manier om spareribs op de barbecue te bereiden en staat bekend om zijn heerlijke resultaten. Deze methode bestaat uit drie stappen, waarbij de spareribs eerst gerookt worden, vervolgens gestoofd worden in aluminiumfolie en tot slot gegrild worden voor een krokante korst. Het kost wat tijd en geduld, maar het resultaat is het absoluut waard.

In de eerste stap van 3 uur geef je de spareribs een lekkere rooksmaak door ze indirect te verhitten en te roken met houtsnippers of -blokjes van bijvoorbeeld appel- of eikenhout. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en laat ze nog eens 2 uur stoven. Tot slot grill je de spareribs nog een uurtje en lak je ze met een smaakvolle marinade voor een heerlijke krokante korst. Het is belangrijk om de temperatuur van je bbq goed te controleren en te werken met indirecte hitte. Kortom, als je de 3-2-1 methode toepast, zul je gegarandeerd de lekkerste gerookte spareribs serveren die je gasten niet snel zullen vergeten!

Aziatische spareribs van de kamado (2)
Aziatische spareribs van de kamado

Aziatische bbq saus

De aziatische bbq saus die ik dit recept gebruik is perfect om jouw gerechten naar een hoger niveau te tillen. Het is een heerlijke combinatie van verschillende ingrediënten, zoals sake, mirin, sojasaus, tonkatsu-saus, rijstazijn, sesamolie, shiro miso, knoflook, gember, bruine basterdsuiker, honing, wasabi, chilipoeder en roomboter. De saus kan worden gebruikt als marinade voor deze spareribs maar is ook lekker bij bijvoorbeeld zalm of kip. Het heeft een pittige en zoete smaak en past perfect bij gegrild vlees of vis

Lees snel hoe je Aziatische spareribs van de kamado maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Aziatische spareribs van de kamado

Aziatische spareribs van de kamado

3 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

6

hours 

Wat heb ik nodig om Aziatische spareribs van de kamado te maken?

 • 2 spareribs

 • Aziatische bbq rub
 • 8 gram zout

 • 2 gram zwarte peper

 • 4 gram nanami togarashi

 • 4 gram sansho peper

 • 5 gram bruine basterdsuiker

 • Voor de Aziatische bbq saus
 • 40 ml sake

 • 50 ml mirin

 • 100 ml sojasaus

 • 60 ml tonkatsu saus

 • 1 el rijstazijn

 • 1 el sesamolie

 • 0.5 el shiro miso

 • 1 teentje knoflook, uitgeperst

 • 2 el bruine basterdsuiker

 • 2 el honing

 • 1 tl verse gember, fijn gesneden

 • 1 tl wasabi

 • 0.5 tl chilipoeder

 • 20 gram roomboter

Bereiding

 • Haal de spareribs ruim van te voren uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier. Verwijder de vlies van de sparerib. Zelf kan je het doen door met een mesje iets onder het vliesje te snijden. Trek hem vervolgens van de sparerib af. Voor extra grip gebruik ik hiervoor meestal ook een keukenpapiertje.
 • Meng voor de Aziatische bbq rub de nanami togarashi, sansho peper, zout, bruine basterdsuiker en zwarte peper. Smeer de spareribs hier mee in.
 • Bereid je bbq of kamado voor op 110 graden indirecte bereiding. Doe wat aluminiumfolie op je hitteschild zodat deze niet al te vies wordt en je de folie later makkelijk kan verwijderen.
 • Die wat appel rookhout (bij voorkeur chunks die roken lekker lang) op de kolen. Leg nu de spareribs op het rooster. en rook voor 3 uur. Voeg evt. extra rookhout toe als dat nodig is. Zorg dat de bbq gedurende het roken op 110 graden blijft.
 • Maak ondertussen de Aziatische bbq saus. Meng hiervoor de sake, mirin, sojasaus, tonkatsu saus, rijstazijn, sesamolie, shiro miso, knoflook, gember, bruine basterdsuiker, honing, wasabi, chilipoeder en roomboter in een pannetje. Zet op laag vuur en laat gedurende ca. een half uurtje pruttelen. De saus za voor een deel inkoken. In de pan zal hij nog wat dun aanvullen maar als de saus eenmaal afkoelt wordt deze vanzelf dikker. Schenk de saus over in een kom en laat afkoelen. Let op dat je niet te lang kookt want dan krijg je meer stroop, of als je nog langer doorkookt een baksteen. 😉
 • Na 3 uur roken op de kamado is het tijd voor de volgende stap. Leg de spareribs per stuk op een groot vel alumiumfolie. Smeer in met de Aziatische bbq saus. Voeg ook nog een scheutje rijstazijn toe voor extra stoom. Vouw het pakket dicht en plaats terug op de bbq. Bij deze stap gaan we de spareribs 2 uur stomen in de aluminiumfolie.
 • Pak de spareribs na 2 uur weer uit en kast nogmaals in met de Aziatische bbq saus. Nog een uurtje op de bbq. Haal van de bbq en laat even rusten. Garneer evt. met stukjes bosui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.