Categories
Avondeten Aziatisch BBQ Hoofdgerechten Noodles Recept

Aziatische octopus salade met soba noodles

Vandaag heb ik weer eens een heel lekker gerecht gemaakt op mijn Yakiniku shichirin. Sowieso één van mijn favoriete bbqs die ik vaak gebruik. Deze Aziatische octopus salade met soba noodles is een waar feestje op je bord! Naast de gegrilde octopus en soba noodles zit er in deze salade komkommer, radijs en wortel. Het geheel wordt afgemaakt met een heerlijke Japanse vinaigrette, bosui, tonkatsu saus, wasabi mayonaise en natuurlijk sesamzaadjes. Smullen!

Aziatische octopus salade met soba noodles van bovenaf
Aziatische octopus salade met soba noodles van bovenaf

Aziatische octopus salade geïnspireerd door tako su, yakisoba en takoyaki

Toen ik dit recept aan het bedenken was had ik de octopus als uitgangspunt. Ook wist ik al dat ik er iets Aziatisch van wilde maken. Uiteindelijk is dit gerecht een soort kruising tussen tako su, yaki soba en takoyaki.

Tako su is een traditionele Japanse salade met dun gesneden octopus gemarineerd in rijstazijn en sojasaus. Het wordt meestal geserveerd als voorgerecht met bv. komkommer, gember en sesamzaadjes. Yakisoba zijn gebakken Japanse noodles, waar je ondanks de naam overigens géén soba noodles voor gebruikt. Soba noodles zijn namelijk niet zo geschikt om te bakken. In dit recept maak ik wel gebruik van de echte soba noodles.

Laatste bron van inspiratie was takoyaki wat zoveel betekent als gebakken octopus. De originele takoyaki is een rond hartig poffertje waar de octopus dus de kern van vormt. Het is een hele bekende Japanse snack. Er is ook speciale takoyaki saus. Takoyaki saus is net als okonomiyaki saus en tonkatsu saus een variant is op de bekende worcestersaus. Ik heb er zelf voor gekozen om de iets dikkere tonkatsu saus te gebruiken in dit gerecht.

Aziatische octopus salade met soba noodles 2
Aziatische octopus salade met soba noodles 2

Octopus grillen

Om een super lekkere salade op tafel te zetten moet het belangrijkste ingrediënt natuurlijk wel goed worden bereid. Allereerst natuurlijk triple A-kwaliteit ocotopus. Ik gebruikte er zelf éen van TasteTree. Het makkelijkste voor het grillen van de octopus is om voorgekookte te gebruiken. Mocht jouw octopus niet voorgekookt zijn dan raad ik je aan deze of eerst langzaam te garen op de kamado of zelf voor te koken.

Het grillen van de octopus is vervolgens vrij simpel. Zorg dat de bbq goed warm is en geschikt is voor directe bereiding. Mocht je echt willen uitpakken dan kan net zoals ik gebruik maken van binchotan houtskool. Deze speciale Japanse houtskool wordt super heet, brandt erg lang en geeft een mooie houtskoolsmaak aan de octopus. De Japanners gaan zelfs zo ver dat de ze binchotan een kruid noemen. Het draait dus ook echt om de smaak van de binchotan! Grill de octopus (afhankelijk van de dikte) ca. twee minuten per kant en haal dan van het vuur.

Octopus op yakiniku shichirin bbq
Octopus op yakiniku shichirin bbq

Wat is een shichirin?

De shichirin is een Japanse tafel bbq. De bbq is ook wel bekend als hibachi of konro grill. Perfect om bv. yakitori of wagyu op te grillen. En octopus dus! De shichirin van Yakiniku die ik heb gemaakt is gemaakt van keramiek en ziet er simpelweg prachtig uit.

Soba noodles

Er zijn natuurlijk vele soorten noodles. De bekendste Japanse varianten zijn ramen, somen, udon en soba noodles. Zonder meteen een masterclass noodles te geven is het in ieder geval belangrijk om te weten dat soba noodles gemaakt zijn van boekweitmeel. Verder kunnen ze zowel warm als koud worden gegeten. Omdat je ze ook goed koud kan eten zijn ze perfect voor het maken van salade. Dat deed ik eerder al een met deze Oosterse noodle salade met eendenborst en hoisin. Soba noodles zijn een beetje grijs van klaar en smaken heerlijk!

Aziatische octopus salade met soba noodles
Aziatische octopus salade met soba noodles

Lees snel hoe je Aziatische octopus salade maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Aziatische octopus salade met soba noodles

Aziatische octopus salade met soba noodles

5 from 3 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

45

minutes

Wat heb ik nodig om Aziatische octopus salade met soba noodles te maken?

 • 350 gram octopus (tentakel)

 • 150 gram soba noodles

 • 0.5 komkommer, gesneden julienne

 • 0.5 wortel, gesneden julienne

 • 15 radijsjes, gesneden julienne

 • 1 bosui, gesneden in ringetjes

 • Handje sesamzaadjes, geroosterd

 • 4 el tonkatsusaus

 • 4 el Kewpie mayonaise

 • 2 tl wasabi

 • Voor de Aziatische vinaigrette
 • 2 el rijstazijn

 • 1,5 tl suiker

 • 2 tl sojasaus

Bereiding

 • Start met het aansteken van de bbq. Bereid de bbq voor op directe bereiding. Grill de octopus ca. twee minuten per kant tot deze mooie grill strepen krijgt. Haal de octopus de grill en leg even apart.
 • Kook de soba noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
 • Meng voor de Japanse vinaigrette de rijstazijn, suiker en sojasaus. Meng voor de wasabi mayonaise de mayonaise goed met de wasabi. De salade gaat goed met veel wasabi vind ik, maar dat is persoonlijk dus proef even wat je lekker vindt. Evt. kan je ook op het bord nog extra wasabi toevoegen.
 • Schep de noodles op de borden en meng met de Aziatische vinaigrette. Leg de wortel, radijs en komkommer hier mooi op. Snijd de octopus in twee stukken en leg deze sierlijk op elkaar. Garneer het gerecht met bosui en sesamzaadjes. Maak het geheel af met tonkatsu saus en wasabi mayonaise. Je Aziatische salade met octopus is nu klaar. Well done, enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.