Categories
Avondeten Aziatisch BBQ Hoofdgerechten Lunch Recept

Vietnamese bánh mì met buikspek

In mijn zoektocht voor een lekkere lunch kwam ik dit weekend uit bij dit heerlijke broodje. Vietnamese bánh mì met buikspek. Het buikspek had ik eerder in de week al langzaam gegaard op de bbq. Overigens Japans gemarineerd. Zie dat recept hier. Daarnaast had ik ook nog een verse ciabatta gemaakt. Dus ik dacht Japanse buikspek. Italiaanse ciabatta. Dan maak ik een Vietnamees broodje! Logisch toch? 😉

Bánh mì oftewel brood

Bánh mì betekent letterlijk baguette in het Vietnamees. Beetje gek want een baguette is toch Frans? Dat klopt maar ooit was Vietnam een kolonie van Frankrijk. De Franse kolonisten introduceerde de baguette aldaar. Gelet op de hoge importkosten van tarwe destijds was de baguette trouwens een echt luxe product. Alleen de Fransen konden zicht de veroorloven. Maar voor veel Vietnamezen was een baguette onbetaalbaar. Dit veranderende in het begin van de 19e eeuw. En zo ontstond de bánh mì. Een heerlijk broodje met vlees, zoetzure groenten, mayonaise en Vietnamese kruiden.

Maar goed ik ben natuurlijk eigenwijs. En ik had toch al plannen om een ciabatta te bakken. Dus ik dacht ik probeer de bánh mì eens niet met de Franse baguette. Maar met de Italiaanse ciabatta! En dat beviel uitstekend. Een ciabatta is natuurlijk lekker luchtig. En bovendien krokant van buiten. Wat mij betreft kwam dit helemaal tot zijn recht in combinatie met alle andere ingrediënten in dit mooie broodje.

Vietnamese bánh mì met buikspek
Vietnamese bánh mì met buikspek

Srirachamayonaise

Zelf vind ik het lekker om de bánh mì te eten met srirachamayonaise. Hiervoor gebruik ik dit recept. Door srirachamayonaise te gebruiken krijgt het broodje net weer wat extra pit. Wat ik een heerlijke combinatie vindt met het buikspek en de zoetzure groenten

Lees snel hoe je Vietnamese bánh mì met buikspek maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vietnamese bánh mì met buikspek

Vietnamese bánh mì met buikspek

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

5

hours 
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om Vietnamese bánh mì met buikspek te maken?

  • 2 ciabatta (of baguette)

  • 6 blaadjes baby romaine sla

  • Voor de buikspek
  • 500 gram buikspek

  • 2 tl nanami togarashi (Japans 7-kruiden poeder)

  • 3 el oestersaus

  • 2 el sojasaus

  • 1 el sesamolie

  • 2 el bruine basterdsuiker

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 tl pul biber (of chilvlokken)

  • peper

  • Voor de zoetzure groente
  • 2 wortels

  • 0.5 komkommer

  • 2 bosui

  • 1 rode peper (zonder zaadlijsten)

  • 100 ml rijstazijn

  • 2 el suiker

  • 0.25 tl zout

  • Bosje koriander

  • Voor de sriracha mayonaise
  • 2 el mayonaise

  • 1 tl sojasaus

  • 1 tl sesamolie

  • 2 tl srirachasaus

Bereiding

  • Maak de buikspek volgens de stappen zoals hier beschreven. Je kan dat heel goed van te voren al doen. Zelf maakte ik de buikspek bijvoorbeeld al drie dagen van te voren. Buikspek kan je ook eenvoudig in stukjes in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd wat op voorraad voor een lekkere bánh mì bijvoorbeeld!
  • Maak de zoetzure groente een uurtje (of langer) van te voren. Rasp hiervoor de wortel en snijd de bosui en komkommer. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in ringetjes. Hak ook de koriander in stukjes,. Je kan hier prima ook steeltjes gebruiken. Houd wel wat korianderblaadjes apart voor de garnering. Doe in een pot het azijn, de suiker en het zout. Meng goed door zodat de suiker oplost. Meng alle groente hier door heen en laat staan.
  • Verwarm de oven voor en bak de ciabatta af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of doe zoals ik maak de ciabatta zelf!
  • Maak ondertussen de srirachamayonaise zoals ik hier heb beschreven. Als je hem iets minder pittig wil kan je ook met één tl srirachasaus beginnen. Proef altijd even hoe je het dan vindt.
  • Was de baby raomaine sla en snijd in stukjes.
  • Snijd de ciabatta open en smeer ieder broodje aan de boven en onderkant in met srirachamayonaise. Door daarop de baby romaine. Leg daar weer wat zoetzure groente op en daarop wat buikspek. Zelf heb ik op de buikspek ook weer wat zoetzure groente gedaan. Het geheel heb ik gegarneerd met blaadjes koriander. De bánh mì is nu klaar. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.