Hummus een puree op basis van kikkererwten, tahina en verschillende specerijen. Het  wordt ook wel geschreven als humus, hoummous of hoemoes. In dit recept leg ik je uit hoe je zelf hummus kan maken

Hummus zelf maken is gemakkelijk en lekker!

Hummus is afkomstig uit de Levantijnse keuken, als onderdeel van de Libanese keuken. Maar het is populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Hummus heeft zijn weg naar Europa gevonden en is ondertussen onmisbaar in de schappen. Hoewel er lekkere kant-en-klare varianten bestaan is het nog lekkerder om hummus zelf te maken! En het is ook nog eens enorm makkelijk.

Hummus zelf maken
Hummus zelf maken

Brood en toppings

Hummus wordt onder andere met Libanees pitabrood en Turks brood gegeten. Er zijn verschillende toppings zoals, granaatappelpitjes, verse kruiden, olijfolie en/of gegrilde groenten. In Israël at mijn vriend het met gestoofd lamsvlees, ook heel erg lekker! Verder worden er wel eens ingelegde pepers of andere groenten bij geserveerd.

Tahina

Deze snelle, romige hummus bestaat maar uit een handje vol ingrediënten en is heel erg smaakvol. Het belangrijkste ingrediënt naast de kikkererwten is de tahina. Ook wel bekend als tahin of tahini. Ik gebruik altijd een lichte tahina. Deze tahina is romiger en heeft een minder bittere smaak. Dit komt doordat de sesamzaadjes na het roosteren worden gepeld en daarna pas vermalen tot een sesampasta.

Eet deze hummus als dip, beleg of zoals het traditioneel gegeten wordt: royaal verspreid over een bord met verschillende toppings en brood.

Hummus zelf maken
Hummus zelf maken

Hummus variaties

Het leuke aan hummus zelf maken is dat je ook gemakkelijk kan variëren. Zo kan je geroosterde paprika toevoegen. Of je houd je wat meer pit? Voeg dan lekker een rood pepertje toe. Je kan ook de knoflook roosteren en voor je hebt toevoegt. Maar ik heb ook varianten gezien met bijvoorbeeld rode biet, avocado, pompoen, zoete aardappel, koriander of geroosterde wortel. Kortom vanuit dit basisrecept kan je alle kanten op en kan je zo jouw favoriete hummus op tafel zetten!

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je zelf humus kan maken!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Hummus zelf maken

Hummus zelf maken

5 from 3 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om zelf hummus te maken?

 • Voor de hummus
 • 400 gr kikkererwten, uit blik

 • 120 gr lichte tahina (ik gebruik Chtoura Fields)

 • 100 ml (ijs)koud water

 • 2 citroenen, sap

 • 2 knoflookteentjes

 • 0.5 el gemalen komijn

 • 0.5 el gemalen koriander

 • zout

 • Voor de garnering
 • sumak

 • granaatappelpitjes

 • extra vierge olijfolie

Bereiding

 • Pel de knoflook en doe deze met de kikkererwten en het vocht uit het blik in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat c.a. 10 minuten pruttelen. Giet af en spoel de kikkererwten af met koud water tot ze niet meer heet zijn. Leg de kikkererwten op een schone theedoek en wrijf ze tussen de stof zodat de velletjes loskomen, gooi deze weg.
 • Doe de kikkererwten en knoflook in een keukenmachine of blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een gladde substantie. Dit kan een paar minuten duren. Breng op smaak met zout.
 • Serveer de hummus met brood, crackers of crudité en garneer met sumak, granaatappelpitjes en extra vierge olijfolie. Je kunt ook andere toppings gebruiken zoals noten, verse kruiden of harissa. Gebruik in ieder geval altijd extra vierge olijfolie! Je kunt de hummus tot 10 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak of (weck)pot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.