Categories
Avondeten Hoofdgerechten Italiaans Recept

Pasta met rundvlees, bier en pancetta

Ik ben dol op het zelf maken van pasta. Je kan dit natuurlijk op vele manieren bereiden. Bijvoorbeeld met met deze mooie saus met gehakt en verse tomaten, of met biefstuk en champignon roomsaus of wat dacht je van deze top saus met limoncello? Maar vandaag stond deze pasta met rundvlees, bier en pancetta op het programma. Heerlijk langzaam gestoofd rundvlees met de smaak van mooi vlees, bier, tomaten en tijm. De pancetta voegt nog wat extra hartigheid toe aan het gerecht.

Ragù

Deze saus is wat de Italianen ragù zouden noemen. Grappig genoeg betekent ragù niks anders dan saus. Welke ingrediënten er inzitten staat niet vast. Dit is iets anders dan bij bijvoorbeeld bolognese waarbij tomaat een belangrijk basisingrediënt is. Maar goed als ik zelf aan ragù denk dan heb ik toch altijd de associatie met langzaam gestoofd rundvlees. Zo ongeveer waar deze saus dus op neer komt. 😊

Pasta met rundvlees, bier en pancetta
Pasta met rundvlees, bier en pancetta

Pasta met rundvlees en bier

Als bier gebruikte ik zelf Affligem Dubbel. Maar in principe zal ieder bruin bier volstaan. Andere soorten die evt. zouden kunnen zijn stout of porter. Ik zou niet zo snel pils of iets dergelijk in mijn pastasaus doen. De wat bruinere bieren zijn lekker zoet en vol van smaak. Pils zou het gerecht mijn inziens wat te bitter maken.

Qua rundvlees adviseer ik runderriblap gezien dat goed verkrijgbaar en lekker is. Ook chuck roast is een mooi stuk dat perfect te gebruiken is voor deze saus!

Snelle versie en variatie

Mocht je geen zin of tijd hebben om te stoven dan kan je in plaats van runderriblap ook rundergehakt gebruiken. In dat geval hoef je dit alleen kort te bakken en de saus even laten pruttelen tot deze de juiste dikte heeft gekregen. Dit is meestal al wel na een minuut of dertig.

Je kan met deze saus ook nog eindeloos variëren. Zo kan je bijvoorbeeld stukjes wortel toevoegen voor nog wat extra zoetheid. Naast of in plaats van de tijm kan je ook basilicum toevoegen en je kan zelfs het bier vervangen voor rode wijn of port. En zo valt er nog veel meer te variëren. Gebruik vooral je eigen creativiteit en doe gewoon wat jou lekker lijkt!

Laatse variatie tip: voeg aan het einde halfgedroogde tomaatjes toe. Dit zijn dus niet de geheel zongedroogde tomaten. Juist omdat de tomaatjes halfgedroogd zijn hebben zijn ze wat steviger van buiten maar nog super sappig van binnen! Hiermee pimp je menig gerecht op. Zo ook deze pasta. 😀

Lees snel hoe je pasta met rundvlees, bier en pancetta maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Pasta met rundvlees, bier en pancetta

Pasta met rundvlees, bier en pancetta

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

4

hours 
Totaal

4

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om pasta met rundvlees, bier en pancetta te maken?

 • 150 gram (verse) spaghetti

 • 500 gram runderriblap, in blokjes van 2 cm

 • 4 tomaten, ontveld en gesneden

 • 100 gram pancetta, in blokjes van 1 cm

 • 3 teentjes knoflook, uitgeperst

 • 2 sjalotjes, fijngesneden

 • 1 prei, gesneden in dunne plakjes

 • 1 flesje bruin bier

 • 6 takjes tijm, gerist

 • 1 el worcestersaus

 • 2 el olijfolie, om te bakken

 • zout

 • peper

 • Handje peterselie

 • Parmezaanse kaas

Bereiding

 • Verwarm in een pan de olijfolie. Maak de blokjes runderriblap op smaak met zout en peper. Voeg als de olie warm is de runderriblap toe en bak rondom bruin. Voeg vervolgens de prei, sjalot en knoflook toe. Bak twee minuten mee. Voeg vervolgens de tijm toe en blus het geheel af met het bier. Voeg als laatste de worcestersaus en tomaten toe (ontveld en gesneden). Laat alles een uur of vier stoven tot dat het vlees mooi mals is en de saus goed is ingekookt.
 • Bak als de saus bijna klaar is de pancetta in wat olijfolie krokant. Meng de pancetta door de saus. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
 • Leg de pasta op het bord. Schep hier royaal de saus overheen en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen. Garneer met peterselie. Eet heel erg smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.