Categories
Avondeten Aziatisch Hoofdgerechten Recept

Pekingeend stoofpot met Chinese flensjes

Net als vorig jaar heb ik in samenwerking met Foodies Magazine en Tefal weer een heerlijke recept gemaakt voor #stovember. Het thema dit jaar was “choose your weapon”. Hierbij was de uitdaging om met één van de beschikbare “weapons” een heerlijke stoofpot te maken. Mijn weapon of choice werd uiteindelijk de Tefal Turbo Cuisine CY7548 Multicooker. Wat een fijn apparaat! Maar daar vertel ik later meer over. Ik heb verschillende stoofpotten overwogen maar uiteindelijk werd ik echt enthousiast toen ik deze Chinees geïnspireerde stoofpot had bedacht. En zo ging ik aan de slag met het ontwikkelen van deze pekingeend stoofpot met Chinese flensjes.

Pekingeend in een stoofpot?

Eigenlijk is een pekingeend natuurlijk een specifiek eendenras. Bovendien wordt de eend normaliter geroosterd waarbij het vel erg knapperig en krokant is. Het gerecht wordt meestal geserveerd met hoisinssaus. Chinese flensjes maken het pekingeend feest compleet. Tot zover wat achtergrondinformatie. Met deze stoofpot pakken we het iets anders aan! Allereerst is het niet nodig om een speciaal eendenras te gebruiken. Ik gebruik voor het stoven gewoon eendenborstfilet. Eendenbout zou evt. ook kunnen.

Verder serveer ik de pekingeend stoofpot niet met een saus. De stoofpot zelf is de saus! En die saus in combinatie met botermalse eend is lekkerrrr! Believe me. In de stoofpot gebruik ik een aantal ingrediënten die ook in de traditionele pekingeend terugkomen. Denk aan gember, Chinese five spices, hoisinsaus en Chinese zwarte azijn.

Peking eend stoofpot met Chinese flensjes
Peking eend stoofpot met Chinese flensjes

Chinese zoetzure radijsjes

Wat dit gerecht helemaal compleet maakt is de toevoeging van de Chinese zoetzure radijsjes. Door de radijsjes (en ook de komkommer) blijft het gerecht lekker fris en krijgt het ook wat bite. Voor het maken van deze Chinese zoetzure radijsjes gebruik ik Chinese zwarte azijn. Deze azijn staat ook wel bekend als chinkiang of zhenjiang azijn. Chinkiang heeft een hele specifieke smaak en voegt echt iets toe. Het is dus niet zomaar te vervangen door een andere azijnsoort. Mocht je dit niet in huis hebben zou ik dus een ritje naar de toko overwegen. Oh, en als je toch naar de toko rijdt neem dan ook meteen Chinese shaoshing rijstwijn mee. Deze rijstwijn wordt gebruikt in de stoofpot. Kan je de azijn echt niet vinden? Vervang het dan evt. door balsamico azijn.

Peking eend stoofpot met Chinese flensjes 2
Peking eend stoofpot met Chinese flensjes 2

Chinese flensjes

Bij pekingeend horen Chinese flensjes. Dat is zo bij de traditionele bereiding en daar heb ik bij deze stoofpot ook voor gekozen. En wat een super combinatie! De flensjes zijn makkelijk zelf te maken en bevatten eigenlijk alleen maar bloem en water. Je doet twee flensjes op elkaar met olie er tussen. Dan rol je ze samen uit. Hierdoor kan je ze na het bakken van elkaar trekken en krijg je mooie dunne flensjes. Je bakt ze heel makkelijk en snel in de pan. De Chinese flensjes hebben wel wat weg van een dunne tortilla of flatbread.

Peking eend stoofpot met Chinese flensjes en Turbo Cuisine CY7548 Multicooker
Peking eend stoofpot met Chinese flensjes en Tefal Turbo Cuisine CY7548 Multicooker

Tefal Turbo Cuisine CY7548 Multicooker

Zoals gezegd was mijn weapon of choose de Tefal Turbo Cuisine multicooker. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarin je onder andere kan bakken, stoven, fermenteren, stomen en roerbakken. Tot mijn blijdschap kan je er zelfs sous-vide mee garen. Inmiddels heeft de multicooker mijn rijskast ook vervangen. Je kan hem probleemloos op 25 graden instellen waardoor deze ook perfect is voor het rijzen van zuurdesembrood!

Met de snelkookmodus kunnen gerechten bovendien onder hoge druk worden bereid. Hierdoor gaat het wel tot drie keer sneller vergeleken met traditioneel koken. Deze pekingeend stoofpot is voor mij het bewijs dat het vlees echter net zo mals en sappig blijft. Dus het gaat sneller en bovendien bespaar je ook nog stroom of gas. Ook geen overbodige luxe in deze tijd toch?

Pekingeend met Chinese flensjes 3
Pekingeend met Chinese flensjes 3

Lees snel hoe je Pekingeend stoofpot met Chinese flensjes maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Pekingeend stoofpot met Chinese flensjes

Pekingeend stoofpot met Chinese flensjes

5 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

2

hours 
Totaal

2

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om pekingeend stoofpot met Chinese flensjes te maken?

 • 300 gram eendenborstfilet

 • 2 el sojasaus

 • 1 tl bruine basterdsuiker

 • 1 tl Chinese five spices

 • 1 tl hoisin saus

 • 2 teentjes knoflook

 • 3 bosui

 • 3 cm gember

 • szechuanpeper, gemalen

 • zout

 • 1 el sesamolie

 • 50 ml Chinese shaoshing rijstwijn

 • 1 el Chinese zwarte rijstazijn (chinkiang)

 • 1 steranijs

 • 100 ml water

 • 0.25 komkommer

 • Voor de Chinese flensjes
 • 390 gram bloem

 • 230 ml warm water

 • zonnebloemolie

 • Voor de Chinese zoetzure radijsjes
 • 6 radijsjes

 • 30 ml Chinese zwarte rijstazijn (chinkiang)

 • 2 tl suiker

Bereiding

 • Snijd de eendenborst in blokjes en maak op smaak szechuanpeper en een beetje zout. Stel de multicooker in op het programma bakken en doe 1 el sesamolie in de pan. Voeg de eend toe en bak rondom bruin.
 • Snijd ondertussen twee bosuitjes, houd er één apart voor de garnering. Snijd 3cm gember in stukjes. Voeg de bosui, gember, steranijs en uitgeperste knoflook toe aan de eend en bak één minuutje mee. Blus af met de shaohsing rijstwijn. Kook dit twee minuten.
 • Voeg nu de hoisin saus, bruine bastersuiker, chinkiang zwarte rijstazijn, sojasaus, water en chinese five spices toe. Voeg ook nog naar smaak wat szechuanpeper toe. Stel de multicooker in op het programma stoven, 120 minuten en sluit de deksel.
 • Na twee uur heb je als het goed is botermalse pekingeend stoofpot. Zelf houd ik er van om niet al te veel vocht over te houden in de stoofpot. Dit kan er nog uitkomen door het nog even te laten pruttelen op het programma bakken. Zet de multicooker uit (of op warmhoudstand) wanneer de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
 • Chinese zoetzure radijsjes
 • Maak ondertussen de Chinese zoetzure radijsjes. Snijd hiervoor de radijsjes in plakjes. Meng in een pannetje de Chinese zwarte rijstazijn en suiker. Kook dit tot de suiker is opgelost. Voeg nu de radijsjes toe en zet het vuur uit. Laat afkoelen en zet apart tot je het gerecht gaat serveren.
 • Chinese flensjes
 • Meng 390 gram bloem en 230 ml warm water in een kom. Kneed het voor circa 10 minuten in de keukenmachine. Doe de bol in een kom en kwast de bovenkant in met wat olie. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten rusten.
 • Verdeel de deegbol in 16 stukjes. Dit kan je het beste doen door de bol eerst in 4e te delen, dan op een rolletje van te maken en deze weer in 4e te snijden. Zo heb je uiteindelijk 16 stukjes deeg. Maak van ieder stukje een bolletje. Duw vervolgens de bolletjes plat zodat het ronde schijfjes worden. Kwast de bovenkant van ieder schijfje in met olie. Leg steeds 2 schijfjes met de oliekant op elkaar. Je hebt nu 8 torentjes van 2 schijfjes.
 • Zet een pan op gemiddeld vuur. Rol de schijfjes samen uit met een deegroller, zodat je twee platte en dunne flensjes op elkaar krijgt. Bak de flensjes in de pan voor ca. 30 seconden per kant. Als luchtbelletjes ontstaan is het tijd om het flensje te draaien. Houdt bij het bakken de deksel op de pan. Leg als de flensjes klaar ze steeds op een bord afgedekt met een theedoek. Herhaal dit tot je alle flensjes hebt gebakken.
 • Om de flensjes af te maken is het belangrijk ze van elkaar te trekken zolang ze nog warm zijn. Uiteindelijk heb je 16 mooie dunne flensjes. Houd ze apart op het bord onder de theedoek.
 • Serveren
 • Snijd voor het serveren de komkommer in dunne reepjes en de bosui in ringetjes.
 • Pak een flensje en vul met pekingeend stoofpot. Leg hierop wat van de komkommer, Chineze zoetzure radijsjes en bosui. Rol het flensje op. Herhaal dit als je meerdere flensjes per bord wil serveren. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.