Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Peruaans Recept

Anticuchos van de bbq (Peruaanse spiesjes)

Al enige tijd ben ik bezig met het verkennen van de Peruaanse keuken. Veel inspiratie voor Peruaanse recepten krijg ik uit het boek Mi Casa Peru. In dit geweldige boek deelt Katinka Lansink Dodero al haar kennis van de Peruaanse keuken. En dat is nogal wat! De afgelopen periode heb ik veel kunnen leren. Over prachtige ingrediënten. Bijvoorbeeld over ají amarillo, ají panca en ají limo. Dit zijn allemaal Peruaanse pepersoorten. Waarvan ají amarillo het absolute goud is van de Peruaanse keuken. Deze peper heeft een fruitige en licht pittige smaak. Het zit zo’n beetje in ieder gerecht. Wat een feest! Afgelopen week was het weer tijd om de bbq aan te steken. Toen ging ik aan de slag met een heel leuk én lekker recept van Katinka. Namelijk anticuchos van de bbq. En het goede nieuws. Ik mocht het recept van Katinka hier met jullie delen. Hoera! 🥳

Anticuchos van de bbq (Peruaanse spiesjes)
Anticuchos van de bbq (Peruaanse spiesjes)

Anticuchos van de bbq

Anticuchos zijn Peruaanse spiesjes. Traditioneel worden ze gemaakt van runderhart. Vlees wat trouwens lang werd gezien als “afval”. Maar tegenwoordig spreekt het eten van runderhart steeds meer aan. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Zelf heb ik het ook nog niet geprobeerd. Want ik maakte mijn versie met kippendij. Wat trouwens echt top was! Maar als ik Katinka moet geloven (en dat doe ik natuurlijk) is het echt een delicatesse. De smaak is net zo mals en vol van smaak als runderhaas. Komt om mijn todo-lijst dus!

De spiesjes worden gemarineerd met azijn en heerlijk kruiden. Daarna is het tijd om ze te bbqen. Wil je als bbq-er indruk maken op je gasten? Pak dan eens uit met deze Peruaanse spiesjes. Word je enthousiast van deze heerlijke smaken? Trakteer je zelf dan zeker op het boek van Katinka.

Ají amarillo mayonaise en salsa criolla

Wat ik zelf ook echt top vind aan dit gerecht zijn de heerlijke toppings. Zoals ik al zei is ají amarillo het goud van de Peruaanse keuken. Maar je kan hier dus ook heerlijke mayonaise mee maken. Door de toevoeging van aji amarillo wordt de mayonaise licht pittig en fruitig. Smaakt super bij vlees! En dus ook bij deze anticuchos.

Een andere topping is salsa criolla. Dit is een salsa met onder andere limoen, koriander en rode ui. De rode ui wordt een paar minuten in ijswater gelegd. Hierdoor verdwijnt de sterke uiensmaak. Deze salsa is een absolute topper bij allerlei soorten vlees.

Anticuchos van de bbq
Anticuchos van de bbq

Asado’s

Van Katinka hoorde ik over asado’s. Asado’s zijn grote Peruaanse bbq feestjes. En ze zijn razend populair. Letterlijk vertaald betekent het “grote bbq”. Nou dat spreekt mij natuurlijk aan. Tijdens deze bijeenkomsten worden allerlei soorten vlees bereid op de bbq. En uiteraard ook deze heerlijke anticuchos. Zo’n feestje zou ik ook wel es bij willen wonen. 🔥

Tia Grima

Toen ik met Katinka verder aan het kletsen was over anticuchos vertelde ze mij een mooi verhaal. Een verhaal over een anticuchodame die veertig jaar (!!!) lang anticuchos maakte op de hoek van de straat. Omdat het zo’n leuk verhaal is deel ik het hier graag met jullie.

Vroeger gingen wij soms begin van de avond naar Miraflores, de ‘buurwijk’ van waar ons huis staat. Dit is het nieuwe centrum waar de meeste toeristen verblijven en uitgaan. Je hebt hier allemaal foodketens zitten, maar dat niet alleen.Op een hoek stonden daar altijd een vrouw en man spiesjes met runderhart te grillen. De geur herinner ik mij zo goed. Een lekkere grilllucht die steeds sterker werd naarmate je dichterbij kwam. Er stond altijd een rij. Aan de overkant was ook een ‘anticucheria’ waar het altijd heel rustig was. Wij wachtten altijd onze bestelling af en na een klein half uur kregen we twee ‘palitos’ – spiesjes – en dichtgeknoopte plastic zakjes met saus.

Deze anticuchodame heet tia Grima. Veertig jaar lang heeft ze op dezelfde hoek anticuchos en ander ‘afvalvlees’ staan maken. Ze bracht elke dag 50kg runderhart mee (!). Als je vroeg kwam had ze nog heel veel runderhart, maar op was op. Dus wij gingen meestal begin avond. En we waren niet de enigen. Ik herinner me zelfs dat er op een gegeven moment voor openingstijd al mensen stonden te wachten zodat ze zeker geen anticuchos misliepen. 

Tia Grima is op een gegeven moment heel bekend geworden en uiteindelijk liep het qua drukte zo uit de hand dat ze van haar vertrouwde hoekje weg moest. Ze is met haar anticucheria naar een klein restaurantje ‘Tia Grimanesa’ verhuisd en eigenlijk vond ik een deel van de charme toen weggevallen. Zulk lekker streetfood hoort op straat gemaakt en gegeten te worden. Nog steeds als ik aan anticuchos denk, dan denk ik aan het wachten in de rij tot je de meest lekkere anticuchos te eten krijgt met lekkere sausjes uit plastic zakjes. 

Katinka Lansink Dodero

Ingrediënten

Om Peruaans te koken heb je een aantal ingrediënten wel echt nodig. De meeste mensen zullen deze niet in huis hebben. Maar geloof mij als je deze ingrediënten eenmaal hebt zal je ze vaker gebruiken. Zeker als je verder geïnteresseerd raakt in de Peruaanse keuken. Wat je in ieder geval moet hebben is ají amarillo pasta. Verder is nodig ají panca pasta. Deze pasta maken we in dit recept zelf. Daarom heb je gedroogde ají panca nodig. Eventueel kan je ook kant-en-klare aji panca pasta kopen. Zelf heb ik dat niet geprobeerd. Dus geen idee of dit wat is! Voor de salsa criolla heb je aji limo nodig. Alhoewel je dat eventueel kan vervangen door Spaanse peper. Maar mocht je het ergens vers weten te krijgen dat raad ik dat aan. Geen link want ik heb het zelf ook niet kunnen vinden. Maar ik had zelf nog wat in de vriezer.

Last but not least kan je overwegen om deze Mi Casa Peru Box aan te schaffen. Hierin zitten de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt. Daarnaast zit ook het koekboek van Katinka er ook nog bij!

Lees snel hoe je Anticuchos van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Anticuchos van de bbq (Peruaanse spiesjes)

Anticuchos van de bbq (Peruaanse spiesjes)

5 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

25

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totaal

55

minutes

Wat heb ik nodig om anticuchos te maken?

 • 250 gram kippendij

 • 4 cherry tomaatjes

 • Voor de aji pancapasta
 • 50 gram gedroogde ají panca

 • 12.5 ml kokend water

 • Voor de marinade
 • 50 ml aji pancapasta (zelfgemaakt of kant-en-klare)

 • 25 ml rode wijnazijn

 • 50 ml bio zonnebloemolie

 • 3 teentjes knoflook

 • 0.5 el oregano

 • 0.5 tl komijn

 • 0.5 tl zout

 • 10 ml water

 • Voor de salsa criolla
 • 1 rode ui

 • water

 • 5 ijsklontjes

 • 1 ají limo of Spaanse peper

 • 2 el fijngehakte koriander

 • 1 limoen

 • zout

 • gemalen zwarte peper

 • Voor ají amarillo mayonaise
 • 50 ml ají amarillopasta

 • 3 el mayonaise

Bereiding

 • Voor de ají pancapasta
 • Mocht je de pasta niet zelf willen maken koop dan kant-en-klare. Verwijder de zaadlijsten en spoel de pepers goed schoon.
 • Laat de pepers 12 uur weken in water. Ververs het water drie keer. Meng de pepers in een keukenmachine of blender met het kokende water tot je een gladde pasta hebt.
 • Zeef de pasta en bewaar in een goed afgesloten potje.
 • Voor de anticuchos
 • Snijd de kippendij in gelijke blokjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade tot een mooie saus. Giet beetje bij beetje water bij totdat de saus vloeibaar genoeg is om te marineren. Je hoeft niet al het water te gebruiken!
 • Meng de marinade met de blokjes kippendij. Laat het zo minimaal twee uur afgedekt in de koelkast marineren. Maar langer is beter! Dus een nacht is ideaal.
 • Haal de blokjes kippendij uit de koelkast. Rijg ze aan stokjes. Zet de marinade die je overhoudt apart.
 • Steek de bbq aan en stook op tot minimaal 200 graden. Als je geen bbq hebt kan je ook een grillpan gebruiken. Of desnoods een gewone pan. Maar ik adviseer toch echt de bbq!
 • Leg de anticuchos indirect op de bbq voor ca. 15 minuten. Lak ze gedurende dit project af en toe met de overgebleven marinade. Grill daarna kort direct af boven het vuur. Zorg dat de anticuchos mooie grillstrepen krijgen maar niet verbranden natuurlijk.
 • Maak ondertussen de ají amarillo mayonaise en salsa criolla zoals beschreven bij stap 11 t/m 14.
 • Haal de anticuchos van de bbq. Serveer royaal met de ají amarillo pasta. Verdeel daarover de salsa criolla en cherry tomaatjes. Garneer evt. met wat verse oregano of bladpeterselie.
 • Voor de ají amarillo mayonaise
 • Meng de mayonaise en ají amarillo pasta door elkaar.
 • Voor de salsa criolla
 • Snijd de ui in fliterdunne halvmaantjes. Meng wat water met de ijsblokjes in een bakje. Leg vervolgens de ui in het ijswater. Laat 5 minuten staan, Hierdoor verdwijnt de uiensmaak.
 • Giet de ui af en meng voorzichtig met alle andere ingrediënten.
 • Zet de salsa 5 minuten in de koelkast en serveer koud. Je kan het niet bewaren, dus serveer het direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.