Categories
Avondeten Aziatisch BBQ Hoofdgerechten Recept

Vietnamese stoofpot van de bbq

Een heerlijke Vietnamese stoofpot van de bbq met onder andere sukade, wortel, pompoen en tomaat. Wat een ware smaakexplosie is deze stoofpot! Qua kruiden zit er steranijs, koriander, kaneel, citroengras, Chinese five spices, gember, basilicum en sojasaus in. Ik overdrijf niet als ik zeg dat je héél blij gaat worden als je de deksel opent tijdens het stoven. Wat een heerlijke geuren en aroma’s! Gedurende het bereiden van dit gerecht ruikt je tuin urenlang fantastisch. 😊

De credits voor dit recept gaan geheel uit naar bbq koning en tevens eindbaas Sonny (biggerbetterbastard op Instagram). Check zijn Instagram voor meer toffe bbq inspiratie. Dit recept gebruikte ik voor een uitwisseling die ik met hem deed. Zo kookt hij een recept van mij en ik dus van hem. Super leuk altijd. Je doet weer nieuwe ideeën op. En je wordt uitgedaagd om weer even wat anders te koken! Het recept mocht ik van hem hier delen. Het originele bericht op Instagram kan je hier vinden.

Vietnamese stoofpot van de bbq
Vietnamese stoofpot van de bbq

Stoofpot van de bbq?

Jazeker! Zelf vind ik het super leuk om stoofgerechten te maken op de bbq. Sommige mensen bakken alleen speklappen, worstjes en hamburgers boven direct vuur. Maar er is zoveel meer mogelijk! Check zeker ook mijn andere bbq-recepten voor meer inspiratie. Je hebt in principe geen ingewikkeld apparatuur nodig. Natuurlijk zou het mooi zijn om het te maken in een stevige dutch oven. Maar als je gewoon een oude stoofpan hebt dan werkt dat ook prima. Wel heb je een barbecue nodig waarmee je de temperatuur van de ketel kan beheersen. In dit geval zo rond de 150 graden voor vijf uur.

Zie je de bbq toch even niet zitten? Dan kan je het gehele gerecht ook gewoon maken in de oven. Maar voor mij is er weinig leuker dan lekker de hele dag buiten koken. Zo’n stoofpot kan je uitgebreid de tijd voor nemen. En je kan nog wat extra smaak toevoegen. Bijvoorbeeld door wat rookhout te gebruiken.

Vietnamese stoofpot van de bbq
Vietnamese stoofpot van de bbq

Lees snel hoe je deze Vietnamese stoofpot van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vietnamese stoofpot van de bbq

Vietnamese stoofpot van de bbq

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

4

hours 
Totaal

4

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om deze Vietnamese stoofpot van de bbq te maken?

 • Vlees en marinade
 • 750 gram sukade

 • 4 tenen knoflook

 • 2 stengels citroengras

 • 4 cm gember

 • 6 el sojasaus

 • 1 el basterdsuiker

 • 2 tl Chinese five spices

 • 2 tl versgemalen zwarte peper

 • Vulling en saus
 • 750 ml runderbouillon

 • 4 tomaten

 • 2 wortels

 • 4 sjalotjes

 • 1 kleine pompoen

 • 0.5 rode peper

 • 3 kaffir limoenblaadjes

 • 0.5 limoen

 • 2 steranijs

 • 1 kaneelstokje

 • Bosje basilicum

 • Bosje koriander

 • olijfolie

Bereiding

 • Snijd het vlees in blokjes van 3x3cm. Verwijder de grote klompen vet. Vet is smaak, dus laat zeker ook wat mooie lagen zitten.
 • Maak de marinade door alle ingrediënten fijn te hakken. Meng dit met het vlees en laat minstens een half uur marineren.
 • Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 150 graden.
 • Zet de stoofpan of dutch oven op hoog vuur. Giet er een scheutje olie in. Laat goed warm worden en gooi het vlees er in. Hussel goed door en voeg de sjalotten en de chili toe. Bak tot het vlees mooi bruin is. Bakt er vlees aan? Geen probleem! Dit is smaak en weekt later los. Haal de pan van het vuur.
 • Snijd de tomaten en wortel in grove stukken. Voeg ze samen met alle ingrediënten toe in de pan (behalve de pompoen, limoen, basilicum en koriander). Zet de pan met deksel op de barbecue of in de oven en laat een uur staan.
 • Snijd ondertussen de pompoen in grove stukken en voeg deze na het eerste uur toe. De schil hoeft niet te worden verwijderd. Maar haal wel de zaden en de rest van de binnenkant weg. (Tip: als je de pompoen eerst een half uur mee laat verwarmen op de bbq of in de oven is deze veel makkelijker te snijden). Snijd ook de limoen en pers uit boven de stoofpot. Nadat je de pompoen hebt toegevoegd laat je het geheel in ieder geval 2 uur staan. Van mij mag het nog langer. Het vlees moet heerlijk mals zijn. Mocht de stoofpot te droog worden voeg dan extra bouillon toe.
 • Kook als laatste stap de rijst volgens de verpakking. Garneer met de basilicum en de koriander. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.