Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept Soep

Scampi bisque

Aantal

2 personen

Voorbereiden

15 minuten

Kooktijd

60 minuten

Een tijdje geleden maakte ik risotto alla Milanese met scampi’s en groene asperges. Natuurlijk hield ik hierbij de koppen en schalen van de scampi’s over. En die zijn nu juist perfect om een heerlijke bisque van te maken. Zonde om weg te gooien dus! Een bisque is een schaaldierensoep. De bekendste bisque is de Bisque d’Homard. Deze wordt bereid met kreeft. Maar ook met andere schaaldieren is het mogelijk om een mooie bisque te maken. Denk bijvoorbeeld aan langoustine, rivierkreeft, krab of garnalen. Ik maakte vandaag deze scampi bisque.

Dit recept is ook goed te gebruiken wanneer je één van de andere schaaldieren gebruikt. De scampi’s die ik weer toevoeg aan de soep zijn optioneel. Het ziet er top uit en smaakt heerlijk. Maar ook als je ze weg laat heb je een mooie krachtige soep.

Scampi Bisque
Scampi bisque

Wat heb ik nodig om de scampi bisque te maken?

Ingrediënten

 • Restjes van scampi’s

 • 2 hele scampi’s

 • 3 tomaten

 • 1 wortel

 • Paar blaadjes selderij

 • 1 prei

 • 1 ui

 • 3 teentjes knoflook

 • Scheutje whisky

 • 240 ml visfond

 • 1 tl Paprikapoeder

 • Paar takjes tijm

 • 2 laurierblaadjes

 • 75 ml witte wijn

 • 20 gram roomboter

 • 50 ml slagroom

 • Olijfolie om te bakken

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Snijd aan de bolle kant van de tomaten een kruisje. Zet een pan met kokend water op het vuur en dompel de tomaten ca. 1 minuut onder in het kokende water. Giet af, laat even afkoelen en ontvel vervolgens de tomaten. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk.
 • Snijd de ui, knoflook, prei, selderij, ontvelde tomaten en wortel. Leg een beetje selderij apart voor de garnering.
 • Doe de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook kort aan. Doe de wortel, prei, selderij, en tijm erbij. Voeg ook de koppen en schalen van de scampi’s toe. Bak deze vijf minuten mee. Scampi bisque bakken
 • Blus af met whisky en flambeer. Het flamberen doe je door meteen na het toevoegen van de whisky een aansteker in de pan te houden.Scampi bisque flamberen
 • Voeg na het flamberen ook de witte wijn, laurierblad, paprikapoeder, visfond en gepelde tomaten toe. Laat het geheel ca. één uur pruttelen.
 • Mocht de bisque te ver inkoken naar je zin voeg dan af en toe wat water toe. Maar niet teveel anders verliest de bisque aan kracht. Proef dus ook goed tussendoor. Giet na een uur pruttelen de bisque over in een ander pan door een zeef. Als het goed is blijft nu alleen de bisque over en zitten alle restanten in de zeef.Scampi bisque gezeefd
 • Voeg aan de pure bisque die je nu hebt de slagroom en roomboter toe. Roer de soep even door en maak op smaak met zout en peper.
 • Laat de soep even staan en maak ondertussen de scampi’s schoon. Voor een mooi effect laat ik de kop en staart er aan zitten, Al het andere kan je alvast pellen. Snijd de rug van de scampi in om zo het darmkanaal te verwijderen. Spoel even af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Bak nu de scampi in ca. 1,5 minuut per kant gaar.Scampi's bakken
 • Doe de bisque in een kom of diep bord. Leg in het midden een scampi. Garneer met de selderij en als je nog hebt een citroen. Eet smakelijk!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.